Miten valmistautua valokuvaukseen? - 6 vinkkiä onnistuneisiin kuviin
Oletko menossa valokuvattavaksi tai olet varannut valokuvaajan tärkeää hetkeäsi ajatellen? Näiden vinkkien avulla onnistut valokuvassa ja voit luottaa siihen, että jälki on toivottua. Valokuvaajan tehtävä on aina auttaa valokuvattavaa kuvaushetkellä, joten ole huoleti ja anna ammattilaisen hoitaa kaikki puolestasi!
1. Varaa aikaa
Hätäisesti kuvaan ja äkkiä pois! Usein tämä tarkoittaa sitä, että kuva ei ole mieluinen sinulle itsellesi. Varaa siis hyvin aikaa kuvaa varten, jotta et joudu juoksemaan henkihieverissä valokuvaan ja sitten myöhemmin huomaat, että näytit peuralta ajovaloissa. Pieni rentoutuminen ennen valokuvaushetkeä varmistaa, että näytät luonnolliselta kuvassa. Lyhyelle kuvaushetkelle ei kannata varata liikaa kuvattavia. Ajankäytön kannalta suurempien ryhmien kuvauksissa olisi hyvä että kuvattavia ei tarvitse etsiä koirien ja kissojen kanssa, vaan kaikki ovat tasaisesti valmiina kun oma vuoro koittaa.
2. Kerro toiveesi alussa
Valokuvaajan tehtävä on kuvata sellaista, kuin toivot. Kuitenkin voit myös jättää valokuvaajan käsiin kokonaisuuden, jotta sinä voit vain olla kuvassa ja saada kauniin lopputuloksen. Valokuvaaja ohjaa ja auttaa sinua, joten et ole yksin. Ammattikuvaaja ei ota nopeaa räpsyä, vaan ajattelee kuvattavan parhaat puolet, pohtii, miten yksityiskohdat tulevat näyttävästi esiin ja huolehtii, että valokuva onnistuu.
3. Tule omana itsenäsi paikalle
Mukavat vaatteet, sellaiset, joissa tunnet olevasi oma itsesi, antavat sinulle tarvittavaa itsevarmuutta. Kuvaaja tarkistaa, että vaatteet eivät näytä kuvissa hassuilta ja jälkikäsittelyssä voi aina parannella vaatteista rypyt pois. Mukavuus pätee myös meikissä sekä hiuksissa: oli kyse sitten ammattimeikkaajan jälki tai kotona tehty oma meikki ja hiustyyli, paras tulos syntyy silloin, kun sinulla on itselläsi hyvä olla.
Huomioithan kuitenkin, että pieni kuvio, kuten kukonaskelkuvio saattaa näyttää kuvassa oudolta ja vääristyneeltä. Tietyt tekstuurit vaatteissa voivat aiheuttaa vääristymiä kuvissa. Jos tahdot kuvaan vaatteen, jossa kuviota on, voit aina varmistaa kuvaajalta hänen mielipiteensä, että toimiiko kuvio hyvin kuvassa. Tärkeintä on, että viihdyt valokuvassa ja pidät lopputuloksesta. Ellet satu kuvauttamaan juuri näitä vaatteita esimerkiksi tuotekuvaa ajatellen, on valokuvan tärkein osa sinä itse!
4. Ilmeet, eleet ja asennot kuvissa
Jos kyseessä ei ole passikuva, niin nyt saa nauraa ja olla oma itsensä! Hymy, vakava ilme tai nauru, kaikki käyvät. Kuvaaja tarkistaa, että ilme on luonnollinen ja sopiva tilanteeseen ja teemaan nähden. Lisäksi kuvaaja katsoo, että näytät hyvältä valossa, joten nappaa tästä valmistautumiseen keinot:
Rentouta hartiasi
Rentouta leukasi (voit myös hieroa ohimoitasi, että saat jännitystä pois)
Nosta leukaa ylöspäin
Käännä lantiosi, mutta pidä ylävartalo suorassa ellei kuvaaja ohjeista muuta
Asettele kätesi rennosti syliisi tai kyljille, ne voivat olla myös lanteilla
Jos silmälasit meinaavat heijastaa valot linsseihin, nosta pokia hieman korvien päältä ja heijastus katoaa
Muistathan, että valokuvaaja kyllä ohjeistaa sinua tässäkin asiassa!
5. Heittäydy teemaan
Teemajuhlat, yritystapahtumat, häät, monessa juhlassa ja kuvaustilanteessa on mukana teema. Jos olet juhlan päätähti ja olet itse päättänyt teemasta, saat heittäytyä siihen täysillä mukaan! Valokuvaaja tietää kyllä, miten kuvasta saadaan ikimuistoinen. Jos kyseessä on juhlatilaisuus, jossa on tietty teema ja olet hieman epävarma siitä, voit aina pyytää valokuvaajalta vinkkejä asentoihin ja ilmeisiin.
6. Ryhmäkuvassa ohjeistus on tärkeää
Monta henkilöä samassa kuvassa voi tuntua siltä, että et tiedä miten sinun pitäisi olla, jotta kuva onnistuu. Ei hätää! Kuvaaja ohjeistaa ja katsoo, että kaikki näyttävät hyvältä kuvassa. Kuvaaja ei valitse kuvaa, jossa silmät ovat osalla kiinni, joten keskity rauhassa hetkeen.